Рецепти та статті

Підписатися на RSS

Популярні теги Всі теги

КУРАГА "РУЧНОЇ РОБОТИ" або як не викинути кошти на вітер, купуючи дорогу темну ТАДЖИКСЬКУ курагу.

Поділіться цінною інформацією з друзями!
НЕ ДАВАЙТЕ СЕБЕ ОШУКАТИ!

Вже близько 4-х років я працюю із сухофруктами, готуючи для своєї сім'ї та для клієнтів на замовлення корисні смаколики без цукру. Рік за роком вивчаю інформацію та асортимент на ринках, щоб обрати найякісніші та найнатуральніші інгредієнти, з якими не лише приємно працювати, а й спокійно=)

Важливим помічником в цій нелегкій справі завжди є дружба з постачальниками та відверте спілкування, а для цього потрібно бути постійним покупцем.

Отже, у підборі найкращої ринкової кураги я зупинилась на темній таджикській. В кінці сезону важливою ознакою її якості є сухість, твердість та ціна (порівняно досить висока).

Час від часу траплялись партії в яких незначна частина сухофруктів була "допрацьована" та доведена до товарного вигляду одним дуже підступним способом аля "київська перепічка". Фрукти були розрізані, а всередину, як бонусний сюрприз, вкладався один шматочок (половинка-четвертинка) "меншого брата", який не зберіг ані свою цілісність, ані зовнішній вигляд - по суті відходи, іноді навіть перемішані зі сміттячком.

Проте цього року, купивши на пробу найдорожчу темну курагу на ринку, яка чудово виглядала за всіма показниками, я була ПРИГОЛОМШЕНА неймовірною наглістю сухофруктових хендмейдерів.

До справи - в чому ж річ?


На фото перед вами 2 зразка кураги: один правильний та якісний, інший - дорогий "сухофрукт ручної роботи".




В зразку номер 2 після розмочування і розкриття фрукта можна побачити незрозумілу забруднену масу З ДРІБНИХ ШМАТОЧКІВ ТА ПЮРЕ кураги - 100% "безвідходне виробництво"!





На світлинах відображене ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ЗАМОЧУВАННЯ 2х партій і ось його РЕЗУЛЬТАТИ:

Номер 1 - хороша: 7 шт=55 г. Вихід - 87 г розмоченого сухофрукта.

Номер 2 - погана: 5 шт=55 г. Вихід 38 г розмоченого якісного сухофрукта та 20 г відходів зі сміттям, які неможливо потім використовувати!

Як розпізнати курагу "ручної роботи":

- дуже великі товсті фрукти
- курага вся однакова, наче її "виливали" у спеціальній формочці
- на просвіті можна побачити темні цятки (найчастіше це сміття, з яким перемішана начинка)
- якщо придивитись, то можна помітити, що всі фрукти надрізані




Типові ознаки хорошої кураги:

- різної форми та розміру
- може бути трішки забруднена, але зверху, а не зсередини!
- цілі фрукти без надрізів
- в кінці сезону досить тверда, суха та важка
- значно дорожча за м'якші зразки на вітрині


Дуже м'яку таджикську курагу (в кінці сезону) ймовірно покращують для товарнішого вигляду відварюванням в цукровому сиропі!)

Дякую, що дочитали до кінця =))

"МИНДАЛЬ ты или АБРИКОС - сложный вопрос..." Або як відрізнити кісточку від горіха (відкрите обговорення).

"МИНДАЛЬ ты или АБРИКОС - сложный вопрос..."

Або як відрізнити кісточку від горіха (відкрите обговорення).


     
 

Ще не було в мене такого майстер-класу, де б мої ж учениці мене чомусь новенькому не навчили, або ж не розказали якусь цікаву, а іноді приголомшливу інформацію. )))

Виявляється у горішка, якого ми так всі любимо - у МИГДАЛИКА, є сестра майже близнючка - АБРИКОСОВА КІСТОЧКА!

 

Тож зібрала для вас набір порад, як їх відрізняти та не платити за дешеву мешканку абрикоса, як за благородний горішок)

Річ у тім, що недобросовісні продавці іноді так нахабніють, що видають насіння абрикоса за мигдаль. Кісточки часто трапляються чималого розміру і це робить їх такими звабливим для операції під назвою "часткова перемішка" - благородного горіха з "абрикосками".
Деякі ж продавці продають їх окремо - чесно написавши - хто є хто.



Існує багато суперечок щодо користі чи шкоди абрикосових кісточок - цієї теми не торкаємось. Головне питання в цій статті - як відрізняти, щоб заплативши чималу суму за горішки отримати дійсно той дорогоцінний продукт, який бажаєш.

Взагалі, в інтернеті багато інформації на цю тему, але цього недостатньо, тому потрібно бачити своїми очима чим же відрізняються ці горішки.



Отже, рекомендації, які при нахабних "підробних горіхових сумішах" вам можуть стати у нагоді:

1. Дивимось на форму: горішок мигдалю витягнутий, а абрикосовий більш круглий.
2. Малюнок на мигдалі чіткіший та глибший.
3. Лушпиння з абрикосові кісточки зняти досить легко, а з мигдалю - складно.
4. В профіль мигдаль більш об'ємний, а абрикосова кісточка більш пласка.
5. Мигдаль досить жорсткий на зуб, а абрикосовий "горішок" легко піддається ламанню (навіть сухий).
6. На смак солодкий мигдаль схожий на горішок фундука, а абрикосова кісточка має характерну гірчинку.
7. Найчастіше абрикосовий горішок світліший за мигдаль.



Це рекомендації, які я знайшла тут ->

Однак з деякими пунктами можуть виникнути невідповідності і плутанина. Наприклад, абрикосова кісточка, судячи з обговорень "кісточкоїдів", не завжди гірчить і буває геть "солодка".


Щодо округлої форми, то існує багато сортів мигдалю, які теж мають дещо округлі горішки (див. фото). Крім того, мигдаль буває як дуже крупний, так і дрібненький!



Те саме стосується і абрикосу - в деяких сортів кісточки не стандартно круглі, а злегка витягнуті.




Безпрограшний варіант - обирати сирий крупний мигдаль, золотого кольору, з дуже чітким і глибоким малюнком та продовгуватої форми.




Тема розкрита не до кінця навіть для мене, тож запрошую до обговорення під цим постом всіх, хто їв кісточки абрикосу, і знає чим же вони "ІНШІ".)))

Дякую за увагу, ваша Інна Мирославська. )

За наснагу та здоровий інтерес до нової теми дякую Ланочці Одарич.

Фруктово-творожні кольорові роли

Смачно, корисно та дуже красиво!

Спробуйте приготувати цей незвичайний десерт - ваші близькі та друзі не залишаться байдужими. =) Зробіть солодкий, кольоровий суші-сет!



Інгредієнти: 


- домашній сир (краще жирненький!)
- фрукти (на ваш смак)
- кокосова стружка
- трохи сметани 20% жирності (якщо сир занадто сухий)
- мед за смаком

Спосіб приготування:


Візьміть килимок для ролів (можна і без нього), покладіть на нього харчову плівку. На плівку насипте кокосової стружки.


На стружку викладіть шар сиру підсолодженого медом. Якщо сир сухий, додайте трохи сметани, якщо рідкий, то можна всипати подрібненої в кавомелці кокосової стружки або мигдалевого борошна.


На сир покладіть нарізані фрукти, якщо вони кисленькі - то додатково полийте їх медом. Також в середину додатково можна покласти горішки кеш'ю, тонкі шматки м'якішу кокосу або вимочений мигдаль та посипати начинку корицею, кардамоном, какао порошком чи керобом.



Сформуйте рол і сховайте на 60 хвилин у холодильник або в морозилку, щоб швидше =)

Коли вийде час, дістаньте і наріжте роли.


Можна зробити їх не дуже солодкими і макати у якийсь сироп, варення чи рідкий мед.
Як на мене, найкраще смакуватимуть з чаєм масалою чи капучіно. =) Вживайте охолодженими!

Джерело http://vfridge.ru/tvorozhnyie-rollyi-s-fruktami

ЯК ВИБРАТИ ЯКІСНУ КОРИЦЮ, А НЕ ПІДРОБКУ?


Ароматна кориця - одна з надзвичайно шанованих спецій, яка використовується ще з біблійних часів і дуже цінується за свої цілющі властивості. Тож буде не зайвим додати її у свій щоденний раціон. Але перед цим вчимося вибирати корицю правильно! Так, так - вона буває, як виявляється різною: справжньою і "підробкою". Отакої ) 




Відмінність "псевдокориці" Кассії і справжньої Цейлонської. 

Кориця, яку можна придбати в магазинах, це подрібнена кора або маленькі гілочки вічнозеленого коричного дерева, основним місцем зростання якого є Шрі-Ланка і південна Індія. Серед чотирьох основних видів кориці (яка продається в магазинах) розрізняють два найбільш поширених: Цейлон і Касія . Але Касія - це так звана « фальшива » кориця, кора спорідненого пряно-ароматного дерева, а не натуральна. І саме нею зараз забиті прилавки наших магазинів.





Однією з найбільш якісних і солодких на смак визнана кориця Цейлон. Вона має СВІТЛІШИЙ коричневий відтінок і багатий аромат. У вигляді паличок Цейлон більш тендітна і ЛЕГКО КРИШИТЬСЯ, адже нарізається тільки внутрішній шар кори.








Кассія ТЕМНІША на вигляд, з ЧЕРВОНУВАТИМ відливом. Вона залишає ГІРКУВАТИЙ ТЕРПКИЙ післясмак. Трубочки Кассії ТОВЩІ і погано піддаються помолу (перш, ніж покласти їх в домашню кавомолку спробуйте просто розламати на кілька шматочків , щоб запобігти поломці електротехніки).





Що робити, якщо в магазині не вдається безпосередньо понюхати і помацати корицю?

Зверніть увагу на упаковку продукту. На ній має зазначатися вид самої рослини, але якщо він відсутній, варто поглянути на країну - виробника. Якщо такої вказані Китай, В'єтнам або Індонезія - ви тримаєте в руках Касію, якщо Шрі-Ланка - Цейлон.

Зрозуміло, бажано купувати пряність у вигляді паличок і вдома перемелювати її самостійно. Для кориці Цейлон ця процедура абсолютно безпечна.

ВАРТІСТЬ кориці Цейлон приблизно в 10 РАЗІВ ВИЩЕ (!), ніж Кассії.




Користь і шкода кориці.

Але зовнішні відмінності - це ще не все! Касія містить дуже високий рівень кумарину ( в 1200 разів вище допустимого) у своєму складі, що дуже шкідливо для печінки і нирок, особливо при регулярному вживанні в їжу. До слова сказати, кумарином в Росії успішно труять щурів, причому їсти його тварині зовсім не обов'язково, досить лизнути або понюхати.

Невеликий вміст кумарину в кориці Цейлон природним чином розріджує кров, стимулює мозкову діяльність і рекомендується для щоденного раціону. Крім того, вчені встановили, що справжня кориця має протимікробну дію, уповільнює зростання грибкових і дріжджових мікроорганізмів, регулює рівень цукру в крові, покращує пам'ять, сприяє виведенню зайвих солей.




Зберігання

Як і інші спеції, з плином часу, кориця втрачає свою силу і аромат, тому зберігати її краще в герметичному посуді, в прохолодному місці, подалі від сонячного світла і тепла. У правильному місці термін зберігання не повинен перевищувати 5 років для паличок і 3 роки для меленої порошку.





При дуже рідкісному застосуванні можна без побоювання використовувати фальшиву спецію, але ПРИ ПОСТІЙНОМУ - тільки НАТУРАЛЬНУ корицю Цейлон. Не заощаджуйте на здоров'ї, витратити його легко, а ось придбати ніде!

Лимонні батончики для смачних та зручних перекусів.

Інгредієнти:


1 чашка мигдалю
1 1/ 2 чашки фініків (краще використовувати м'які "делікатесні" - продаються в картонних коробочках по 500 г)
1 столова ложка ванільного екстракту (або покришити свіжої ванільки)
2 столові ложки лимонної цедри (шкірка 1 лимона)
2 столові ложки лимонного соку
1 1/ 4 склянки тертого кокоса (можна спробувати замінити замоченою на годинку в теплій воді жирною кокосовою стружкою)
3 / 4 чайної ложки морської солі



Приготування:


1. Помістіть мигдаль в кухонний комбайн і подрібніть в порошок .
2. Додайте фініки, ваніль, лимонний сік (якщо використовуєте свіжовичавлений, не допускайте попадання кісточок!)та цедру в кухонний комбайн.
3. Ретельно перемішайте і відкладіть в сторону.
4. У великій мисці змішайте кокосовий горіх і сіль.
5. Додайте в миску приготовану горіхово-фінікову масу і вимішуйте чистими руками.
6. Зліпіть батончики бажаної форми та помістіть в морозилку (на годинку)
7. Зберігайте в холодильнику чи в морозилці.


Джерело http://syroedenierecepty.ru/2013/11/limonnye-batonchiki/

Шоколад у косметології

Любі солодкоїжечки, авжеж ви знаєте, що шоколадом можна не лише ласувати, а й обмазуватися з ніг до голови!? =) Ось вам у скарбничку декілька рецептів для чудового настрою та сяючої шкіри з какао тертим!

Як відомо, цей какао продукт не містить цукру та жодних домішок, тому широко застосовується в косметології для шоколадних масок, обгортань, масажів та ванн. Такі процедури зроблять вашу шкіру ніжною, гладкою і шовковистою, а ви отримаєте неабияке задоволення від їх проведення, адже аромат шоколаду відновлює емоційну рівновагу, знижує дратівливість, заспокоює, дає відчуття внутрішньої гармонії і комфорту.

 


Маски для обличчя з какао тертим покращують колір шкіри, надаючи їй бронзовий відтінок, пом'якшують і чудово живлять; підходять для будь-якого типу шкір, особливо для сухої і проблемної (какао має регенеруючу дію і сприяє зникненню вугрів і пігментних плям).

Рецепт 1: терте какао розтопити на водяній бані (температура води до 60 градусів), додати трохи олії солодкого мигдалю або оливкової, охолодити до температури тіла і пензликом нанести на обличчя , шию і зону декольте. Наносити маску слід на попередньо очищену шкіру по масажним лініям, оминаючи зону навколо очей та рота. Через 15 хвилин змити теплою водою і насолоджуватися ніжною, оксамитовою шкірою!


Шоколадне антицелюлітне обгортання: какао терте сприяє розщепленню жирів, тонізує і підтягує шкіру, активізує синтез колагену, відновлює енергетичний баланс організму, живить, пом'якшує та омолоджує шкіру.

Рецепт 1: 200 г какао тертого розтопити на водяній бані і охолодити до прийнятної для тіла температури.

Рецепт 2: 100 г какао тертого, 100 г масла какао розтопити на водяній бані, перед нанесенням додати в суміш 10 крапель ефірної олії грейпфрута.

Рецепт 3: 100 г какао тертого, 50 г масла какао, 30 г масла манго розтопити на водяній бані, додати 20 мл олії жожоба, 1 мл олії чорної або зеленої кави, 4 краплі ефірної олії фенхеля, 4 краплі ефірної олії кедра, 4 краплі ефірної олії апельсина, 2 краплі ефірної олії кориці, 4 краплі ефірної олії ягід ялівцю, 4 краплі ефірної олії кедра.

Застосування:

Перед самою процедурою очистіть шкіру за допомогою скрабу: він відкриє доступ до більш глибоких шарів, також можна прийняти теплий душ і розтерти проблемні місця жорсткою губкою.
Нанесіть на шкіру шар маси для обгортання за допомогою пензлика або долонею.
Оберніть тіло харчовою плівкою і вкутайте ковдрою.
Оптимальний час впливу: 40-60 хв. При бажанні і можливості час можна збільшити до 1,5-2 годин.
Після закінчення процедури змийте суміш теплою водою за допомогою губки.
Таку суміш дуже ефективно користувати в лазні чи сауні.

Повторювати обгортання слід не частіше 2-3 разів на тиждень. Для досягнення видимого ефекту рекомендується пройти курс з 8-10 процедур. Потім для підтримки результату достатньо буде однієї процедури на місяць.

Слід пам'ятати, що гарячі обгортання протипоказані людям, які мають гінекологічні, серцево-судинні захворювання, проблеми з нирками, пухлини будь-якої природи, дерматити, ранки на шкірі, варикоз, а також вагітним і годуючим матерям. Адже обгортання є дуже потужним засобом і супроводжується викидом токсинів і продуктів розщеплення жирів в кров'яне русло. Для посилення процесу детоксикації слід пити воду або трав'яний чай до і після процедури.

Шоколадне обгортання для відновлення пружності: підтягує, надає шкірі здоровий вигляд, сприяє усуненню розтяжок шкіри на грудях, животі та стегнах після вагітності і при зниженні ваги.
Рецепт: 2 частини какао тертого, 2 частини масла какао, 1 частина масла ши, 5 частин олії солодкого мигдалю. Інгредієнти розтопити на водяній бані, і нанести суміш на проблемні місця на 30 хвилин. Змити теплою водою.

Какао терте для всіх цих диво-рецептів ви можете придбати у мене. Наразі воно в наявності за ціною 75 грн за 1 кг, 40 грн за 500 г. 


Смачної та ароматної вам краси! =)

Любі друзі, готуємося до суворої української зими заздалегідь! =)

Любі друзі, готуємося до суворої української зими заздалегідь! =)

 

Ось вам 2 корисні заміточки=)


1. Хендмейд ліки від болю у горлі "Імбир+лимон".


Рецепт дуже простий: подрібнюємо декілька лимонів та декілька сантиметрів кореню імбиру, додаємо трохи куркуми та заливаємо цю вітамінну суміш рідким медом (найкраще липовим). Рекомендую одразу робити 0,5 - 1 літр ліків, якщо на сім'ю=)) Закриваємо кришечкою та ставимо в холодильник на 2-3 місяці (маса має стати желеподібною). Вживати можна в розбавленому вигляді (з теплою водою), але я надаю перевагу концентрату: розсмоктувати 2 чайні ложечки суміші декілька разів на день.

 

 

2. Для зміцнення імунітету п'ємо не "Арбідол", а "ЧАВАНПРАШ"!

 

Це дивовижний аюрведичний засіб у вигляді гостренького густого "варення" - детальніше можете почитати в інтернеті=) Його варто пропити щонайменше 3 місяці перед сезоном застуд, а краще і впродовж всієї зими =) Мені до вподоби той, що на фото. Середня ціна за баночку 500 г = 95-120 грн.

 

 

 

  

 

 

 

Що треба знати про бразильський горіх

 

 

 




Плоди дерева Бертолета славляться своїм оригінальним горіховим смаком і цінними корисними властивостями і, не дивлячись на те, що ботанічно вони не є горіхами, ми їх знаємо під назвою Бразильський горіх.





 

 

100 г сирих бразильських горіхів містять:

 

 

Вітамін В1 – 1 мг
Вітамін В2 - 0.03 мг
Вітамін В5 - 0.23 мг
Вітамін В6  – 0.11 мг
Фолієва кислота – 40 мкг
Вітамін С  – 0.7 мг
Вітамін Е – 7.6 мг
Калій - 645 мг
Кальцій - 132 мг
Магній - 160 мг
Натрій - 2 мг
Сера – 245 мкг
Хлор – 57 мг
Фосфор - 675 мг
Залізо – 3.4 мг
Йод – 0.1 мкг
Марганець – 0.6 мг
Мідь – 1.3 мг
Селен - 2 мг
Цинк – 4 мг
Фтор – 120 мк
Біотин – 6.5 мкг
Холін  – 28.8 мг
Вода – 4.3 г
Білки – 13.6 г
Жири – 66.8 г
Вуглеводи – 3.6 г
Клітковина – 8.1 г

 

660 ккал

 

 

Чим корисний Бразільський горіх?

 

 

Користь Бразильського горіха для здоров’я надзвичайно висока, плоди горіха на дві третини складаються з жирів, причому основна частина це ненасичені жирні кислоти, які сприяють очищенню крові від холестерину. Подібно кешью і волоським горіхам Бразильські мають високий вміст протеїнів і клітковини. Клітковина незамінна для кишківника, покращує його роботу, посилює перистальтику, сприяє очищенню організму.


Селен, що входить у великій кількості до складу горіха,є засобом профілактики від виникнення і розвитку онкологічних захворювань кишківника, грудей, передміхурової залози, легенів. Щоб отримати добову норму селену достатньо з’їсти 1-2 горіхи.
Наявність найважливішої амінокислоти – метіоніну, сприяє найкращому засвоєнню селену і виробленню антиоксиданту глутатіна. Ключова функціями глутатіна - зміцнення імунітету і боротьба з вільними радикалами.
Споживання Бразильських горіхів дуже обгрунтоване при хворобах щитовидної залози, серцево-судинної системи, при атеросклерозі і катаракті. У плодах горіха містяться корисні речовини, що забезпечують поліпшення метаболізму, нормалізацію рівня цукру в крові, допомагають боротися з хронічною втомою. З’їдені 1-2 Бразильські горіхи, незважаючи на високу енергетичну цінність, принесуть велику користь для краси і чистоти шкіри. Доречно зауважити, калорійність Бразильського горіха досить висока, але не зважаючи на це для охочих позбутися зайвої ваги вінє відмінним продуктом і принесе суцільну користь, адже в його складі є велика кількість потрібних для м’язової тканини амінокислот і як наслідок  - цей горіх сприяє спалюванню жирових відкладень, впливаючи лише на набір м’язової маси.


Чи правда, що Бразильський горіх шкідливий?


Шкода Бразильського горіха полягає в зловживанні кількістю з’їдених плодів, тоді більшість корисних властивостей продукту “зникнуть”, а залишаться лише шкідливі. Двох горішків в добу, на думку досвідчених лікарів-дієтологів, цілком достатньо для людського організму.
Як і будь-який інший продукт, Бразильський горіх несе в собі не лише користь, але і шкоду. Основними протипоказаннями до вживання Бразильського горіха є алергічні реакції або індивідуальна непереносимість.
У оболонці Бразільського горіха знаходяться речовини, сприяючі розвитку раку печінки, – афлатоксини. Тому у продажу зустрічаються найчастіше очищені горіхи, а на продаж горіхів в оболонці накладені обмеження. Крім того, в продукті є невелика кількість радіоактивних речовин – барії і радію, тому не варто захоплюватися поїданням Бразільських горіхів у великій кількості.

 

P.S В одній цукерочці "чорнослив по-бразильськи" міститься 1 горішок.

 

Джерело http://korust.znay.info/koryst-i-shkoda-brazilskoho-horiha/

Кунжутні бурфі

Кунжутні бурфі  - рецепт зі скарбнички геніальної індійської кухні

Отже, знадобиться наступне:
- Вершкове масло 200 гр.
- Кунжут 100 гр.
- Сухе молоко 100 гр.
- Мед - 50-60 гр

 



Масло розтоплюємо на сковорідці, додаємо кунжут і обсмажуємо його до світло-коричневого кольору на маленькому вогні.

 

 

 

Тепер охолоджуємо до температуридо 35 градусів, додаємо мед та сухе молоко. Ретельно перемішуємо і викладаємо масу у велику прямокутну форму або в силіконові формочки. Ставимо в морозилку на годинку.

 

Дістаємо і насолоджуємо незвичайним та ніжним смаком. Смачного!

 

Джерело та фото http://www.kurkuma.ru/2010/06/blog-post.html

Ніжний чізкейк без випікання!

 

Інгредієнти: 

 

Сухарі житні 1 склянка чи домашнє хрустке печиво 
Курага ½ склянки
Родзинки ½ склянки
Мед 65-70 гр
Творог м'який знежирений 500 гр
Сметана чи йогурт 100 гр
Банани 2 штуки
Агар-агар 2 ч.л.
Вода 1 склянка
Кориця за смаком

 

 

 

 

 


1. Замочити ага-агар у 100 мл теплої води на 20 хв. 
2. Подрібнити в блендері сухарі чи печиво з сухофруктами, додати 2 ч.л. меду (якщо використовуєте сухарі), перемішати, розподілити масу по дну (за бажанням і по стінкам) формочки. Стінки форми змастити маслом або обгорнути харчовою плівкою.
3. Нарізати 1 банан тонкими кружечками та викласти на корж.
4. Розігріти 100 мл води до кипіння, влити туди агар-агар та покип'ятити ще 1 хвилину.
5. У блендері змішати і збити: 2-й банан, сметану чи йогурт, творог, мед з корицею. Влити трохи охолоджений агар-агар, перемішати і відразу залити суміш у форму. Охолодити чізкейк в холодильнику (декілька годин). 
Смачного!

  • 1
  • 2